Kancil nyolong timun

Ing sawijining ing desa Dadapan urip keluwarga mbok Randa Dadapan karo anake wadon sing jenenge Menur. Bojone wis mati sepuluh tahun kapungkur. Saiki Menur wis dadi kembang desa lan umure wis 17 taun. Mbok Randa Dadapan supaya ora kesepian pengin anake Menur cepet-cepet ndang dadi manten wae. Kebeneran ana pemuda desa sing jenenge Tole Lanang pengin ndadekne Menur dadi bojone. Kamangka iku mbok Randa Dadapan wis siap-siap areng nganakne pesta kawin kanggo anake Menur

Bojone mbok Randa Dadapan seda kanthi menehi warisan sawah rong hektar. Kanthi bantuwan wong-wong sak desane, sawahe mbok Randa mau ditanemi pari lan palawija kayata kacang lanjaran, kacang dele, waluh, timun, lan semangka. Amarga lemah ing desa Dadapan iku subur-subur, kabeh tanemane mbok Randa mau ya subur-subur lan werna-werni ndemenake. Ana sing wernane abang, putih, kuning, ijo lan ungu

Neng rerembukan alas cedake Desa Dadapan urip sakwijining kewan cilik sing terkenal akeh akale. Bentuk kewane meng kaya wedus utawa kidang, ning cilik, pada wae gedene karo anakan wedus utawa anakan kidang. Jenenge kewan kuwi si Kancil. Kancil wis suwe idune ngiler ndelok kasil sawahe mbok Randa sing subur makmur, utamane timur sing seger lan semangka sing legi-legi seger. Pokoke si Kancil mikir, cepet utawa suwi aku kudu nyolong timun lan semangkane mbok Randa. Tapi dasar pikirane Kancil sing pinter, deweke nggak pengin mung mangan timun tanpa oleh sing liyane. Apa kuwi sing liyane ?

Jebul wis suwe si Kancil pengin dadi mantune mbok Randa lan ngawini anake mbok Randa sing dadi kembange desa Dadapan, yakuwi si Menur. Tanpa sadar, si Kancil wis suwe neroake apa wae sing biasane dilakoni karo Tole Lanang calon bojone Menur. Tapi amarga wetenge luwe, si Kancil pengin ndang cepet wae mangan timun neng kebone mbok Randa. Mangka kuwi esuk-esuk jam 7, si Kancil wis mulai nyolong timun neng kebone mbok Randa. Pas enak-enak mangan timun lan cangkeme kebak timun, si Kancil ditangkep karo mbok Randa dibantu karo akeh wong lanang neng desa Dadapan. Kancil terus ditangkep lan dikerangkeng nganggo kurungan pitik lan dijaga karo si Bruno, asune mbok Rana

Dasar Bruno kuwi asu preman, si Kancil sedela-sedela diwedeni nek areng dibeleh lan dianggo pesta wektu mantene si Menur lan Tole Lanang. “Wah celaka, penginku kawin karo Menur kok malah aku diwedeni terus karo si Bruno”, pikire si Kancil. Kamangka kuwi, ing sak wijining dina si Kancil nyeluk si Bruno, “No..No..mrenea disik No, aku ana kabar penting iki”, si Kancil nyeluk si Bruno. “Kabar penting apa ?”, pitakone si Bruno. “Ngene No, aku iki dicekel mbok Randa amarga aku arep didadekne manten karo Menur anake mbok Randa Dadapan, soale mbok Randa sak jane ora seneng si Menur bakal dilamar Tole Lanang. Senenge mbok Randa ya Menur didadekne manten karo aku, si Kancil sing paling cerdas sak ndonya iki No. Ngerti kowe ra, asu goblok ?”

Pancen Bruno asu iku pikirane cupet. Ning keasuan Bruno tersinggung disebut asu goblok karo si Kancil, kamangka kuwi Bruno nyoba ngrayu si Kancil, “Cil..cil, aku pengin lho dadi mantune mbok Randa Dadapan lan dadi manten karo Menur sing ayune uleng-ulengan kuwi. Wis aku wae sing dikurung neng kono. Mengko kowe tak wenehi 100 wiji timun lan panganen sak waregmu, asal kowe gelem tak genteni”. “We…enak bae, aku wis meh dadi mantune mbok Randa lan dadi bojone Menur kok mbok genteni. Ngene wae, wis timun lan 100 benggol duwit Landa ngge aku. Gelem ora ?, pitakone si Kancil marang Bruno. “Yo wis man, deal yo…?”, Bruno jungkir walik sak senenge…

Akhire Bruno mlebu kurungan pitik, lan si Kancil isa ngirup udara bebas…

Sepuluh tahun sak wise kuwi, Bruno mati tuwek neng kandange. Si Kancil urip bahagia merga dadi manten karo si Kumang, kancil wedok lan oleh anak loro, sing siji lanang dijenengake si Kancil Jr. dan sing nomor loro wedok dijenengake si Kumang Jr.

Tutuge mengko disik ya…

31 Comments (+add yours?)

  1. Yuniar
    Nov 28, 2008 @ 19:05:47

    tnx.akhirnya tugaas ku slese gara2 fabel ini

    Reply

  2. ciko jeliko
    Apr 16, 2009 @ 20:10:26

    ciiiiip dehhhhhhh…

    Reply

  3. orang cakep dah
    Apr 16, 2009 @ 20:12:44

    gw g prcy bgt klo ni crita super aneh

    Reply

  4. orang cakep dah
    Apr 16, 2009 @ 20:13:29

    gila.,super gila.,,.

    Reply

  5. akim
    Oct 04, 2009 @ 09:36:12

    makasih mas tugas ku dapet juga

    Reply

  6. wwweeeekkkk
    Nov 20, 2009 @ 14:31:57

    WWWWEEEEEELLLLLEEEEKKKK TTTEEEENNNAAAANNN!!!!!!!!!!!!!!

    Reply

  7. ayu rohmatul
    Dec 06, 2009 @ 14:50:10

    Uakeh critone….. jan q wae gk iso nggae

    Reply

  8. gambir
    Dec 22, 2009 @ 21:19:20

    asik juga ya!

    Reply

  9. atik
    Jan 17, 2010 @ 19:31:45

    Bagzzzzzzz bued dech cakeppppppppp
    qw jadi bisa ngerjain tugazzz nuy tugazz susah nyari d’internet dechhhhhhhhh
    he………………………………….

    Reply

  10. atik
    Jan 17, 2010 @ 19:47:18

    qw ska 5 bandhuuuuu tpi bandhuuu dagh pacaran 5 rang laen yaitu shbt qw namaN tika
    qw jg pnya saingan namaN yudit pdhl qw,tika,n’ yudit tuw shbt tpi kita b’tiga suka 5 banddhhuuuuu tpi k’np yg dipilih tika buka qw huffffftttttttt

    Reply

  11. rizalihadi
    Jun 15, 2010 @ 00:39:35

    cakep….

    Reply

  12. Albert Eky Yulian
    Feb 21, 2011 @ 19:19:05

    wiiihh….
    AKHIRNYA KETEMU JUGA !!!!!
    sudah nyari ke Mbah Google baru skarang nemunya…
    jarang-jarang ada blog yang nulis dongeng bahasa jawa….
    BAGUS BAGUS …..
    TETAP LESTARIKAN KEBUDAYAAN JAWA !!!!!
    siiippp…..

    Reply

  13. cimunmoses
    Mar 24, 2011 @ 15:04:10

    makasih ternyata nang kene critane yah…………!!!!

    Iyo….

    Reply

  14. Parjoko M
    Jun 01, 2011 @ 17:55:49

    Maaf Mas, dongenge Bapakku ndisik ora koyo ngono kuwi, rodo bedo kembangane.

    Mas Parjoko,
    Maaf juga mas….versi Kancil Nyolong Timun iki tak tulis dalam rangka
    mata kuliah sing jenenge “Composition”….jadi yo kudu ceritane diimprove dan dimodifikasi…

    Reply

  15. Trackback: kancil nyolong timun « saifuru
  16. eyin
    Apr 03, 2012 @ 19:45:39

    cerita’a ckup baguz
    tpi tlong bza g klo d ganti pke mbaung aj
    jngn asu, tu bhsa’a trllu kasar mnurut saya

    Eyin,
    Hehehe…sebenarnya “asu” gak kasar sih…tergantung di bagian mana anda Jawa-nya….
    Kalau bagi orang Jawa Timur itu tidak kasar….tapi bagi orang Jawa Tengah ya sebaiknya disebut “mbaung” atau “guk guk” aja….hehehe

    Reply

  17. khoirul spensagres
    Sep 09, 2012 @ 19:50:14

    ceritanya kepanjangan

    Reply

  18. khoirul spensagres
    Sep 09, 2012 @ 19:52:06

    ceeritanyaa kepanjangan banget, gak ada ringkasannya apa

    Khoirul,
    Kalau ceritanya kepanjangan, ya dipotong sendiri aja.
    Hapus paragraf ketiga dst….langsung ke paragraf terakhir aja…

    Reply

  19. ardilla
    Sep 15, 2012 @ 19:40:25

    thanks atas infonya , ngebantu banngggett..

    Reply

  20. dinda
    Sep 20, 2012 @ 11:40:06

    kalo ga ada cerita nie q ga dpt nilai

    Reply

  21. Ariyadin
    Oct 02, 2012 @ 10:02:07

    Wah tiwas ngempet…

    Reply

  22. permadiyankbs
    Oct 04, 2012 @ 12:50:48

    ciiiip matur nuwun bget

    Reply

  23. permadiyankbs
    Oct 04, 2012 @ 12:55:06

    pean wong endi mas?????ceritone apik bener………..

    Reply

  24. tat
    Nov 18, 2012 @ 18:06:04

    cius miapa kalau nggak ngerti artinya pasti jawabannya ngawur deh

    Reply

  25. Phin Phin Scii TwiBi
    Jan 29, 2013 @ 18:41:01

    thanks yaaa.. akhirnya tugas ku selesai jugaa dg fabel ini

    Reply

  26. raflle
    Feb 05, 2013 @ 17:03:17

    seharusnya ada amanatnya

    Refli,
    Iya…lebih baik kalau ada amanatnya…kalau tujuan penulisan Kancil Nyolong Timun adalah untuk pendidikan…

    Tapi waktu menulis Kancil Nyolong Timun ini…saya lebih dengan maksud untuk entertainment…

    Reply

  27. kaze
    Feb 06, 2013 @ 15:31:59

    akirnya selese meeeeeennnnnn

    Reply

  28. Fariz Al Banjar
    Feb 08, 2013 @ 20:44:10

    alhamdullilah akhirnya tugas selesai

    Reply

  29. kebumen
    Aug 30, 2013 @ 14:13:00

    BAGUSSSSS BANGET

    Reply

  30. hherha
    Sep 28, 2013 @ 19:45:52

    unsur intrinsiknya mana

    Hherha,
    Unsur intrinsik ? Anda mau menulis thesis Master ya seperti di link ini : http://uzspace.uzulu.ac.za/xmlui/bitstream/handle/10530/993/Exploration%20of%20characteristic.%20R.%20Wilkinson.pdf?sequence=1

    But to tell you the truth, waktu saya nulis cerita Kancil ini yang membaca adalah anak-anak SD atau maksimal SMP saja….they don’t care about intrinsic element whatsoever…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 313 other followers

%d bloggers like this: