It’s now 4th down and 1 for Ditta

In an American football’s term, the situation of my youngest daughter Ditta at Dept. of Geophysics ITB is like having a 4th down and 1 !!!

It’s a situation between life and death. Situation between success and fail. Situation between happiness and grievance..

In American football, when a quarterback and his teammate have tried 3 times to advance the elliptic ball from the original position and failed to advance in at least 10 yards, it’s called “4th down and 1“…

It’s the last and only chance to succeed !!

Let me refresh your memory. My youngest daughter Ditta has done her undergraduate seismic processing final project for about 4 months now. She is trying to make a 2D modeling for an oil reservoir somewhere in Indonesia, based on a bunch of seismic data collected earlier. Two heavyweight professors are advising her on how to make things easier, meaningful, and valuable. I am just afraid that Ditta, like anybody else, suffers a so-called “90 percent syndrome” which means that finishing the last 10 percent of a job is much much more difficult than finishing the earlier 90 percent of the project”..

If that is the situation, then things are gonna be much more difficult than that I have imagined before. Hopefully it’s not the case…

So, come on Ditta. Show your strength ! Show your muscle ! Come on Girl : Hang on Tough !!!

Work hard now ! Kick your butts !! Break your legs !!!

And imagine how happy you are when things are over…

A graduation…and that silly ITB you-can-see cut graduation gown

Oh no !!

An oil company has offered you a job, hasn’t it ?

Take it !

Don’t ever think twice !!

Ok, girl  ?

Take care !

 [p.s. Kick your butts, break your legs : are the American colloquial terms which means “work hard”…]

 

9 Comments (+add yours?)

  1. Agung
    May 11, 2008 @ 12:10:27

    Jia You Mbak Ditta…!!!!
    heheheheheehhehee…!!!

    Reply

  2. Tri Djoko
    May 11, 2008 @ 18:29:02

    –> Agung :

    Hatcha Ditta !!
    Bansai Ditta !!

    Hahahahahahahahahaha….

    Reply

  3. Agung
    May 11, 2008 @ 21:35:30

    hahahahahahahaha…!!
    Mbak Dittanya baca gak nih Pak??
    lengkap amat..!!
    hehehehehehe..!!

    Reply

  4. simbah
    May 18, 2008 @ 10:45:07

    Dik Yon,…as long as I knew from some Engineergirls in field, she said to do job on oilco is easier than studied on faculty in past…bener gak inggrisku??

    Reply

  5. tridjoko
    May 18, 2008 @ 14:43:44

    –> Simbah :

    Hehehe…yang diajak ngomong sama Mas Didiek pasti tahu lah apa maksudnya itu, tapi kalau bahasa Inggrisnya yang bener menurut struktur The King’s English adalah :

    As long as I knew from some of my female engineer friends, working in oilco is much easier than studying at school…

    Yah minimal tenses-nya jadi lebih sederhana dan membandingkan 2 hal yang sama yaitu “working” dan “studying“. Kalau si mas tadi kan membandingkan “to do” (present) dengan “studied” (past tense), jadi kurang klop…

    Masalah “faculty” itu mungkin cuman istilah British English kalau ngomong “faculty” artinya fakultas tempat sekolah dulu. Di American English, “faculty” artinya “dosen” !!! Jadi istilah “faculty” saya ubah ke bentuk yang lebih sederhana yaitu “school“..

    Berbahasa Inggris lisan dan tulisan itu berbeda lho mas. Kalau lisan, yang penting orang yang diajak ngomong ngerti dan message-nya sampai. Tapi kalau bahasa Inggris tulisan, orang yang membaca selain harus ngerti, maka orang yang membaca juga harus setuju grammarnya bagaimana, pilihan katanya bagaimana…

    O ya, pemakaian “girls” itu konotasinya rada berbau nakal gitu lho mas, maka supaya pengertiannya jadi netral saya ganti dengan kata “female“. Kalau “woman” kurang pas juga sih….

    Yang jelas, jangan takut berbuat salah !!

    Hidup Pak Slamet Sudibyo !!!

    (lho…beliau kan sudah wafat ?)

    Reply

  6. simbah
    May 18, 2008 @ 16:39:39

    He…he… makasih banyak,…..Anda benar !!! ditempatku orang-2 pada cas-cis-cus..inggrisnya tapi giliran buat laporan atau mau dinaikkan pangkatnya dan harus bikin paper..dgn bahasa inggris….wah…jeblog kabeh…nggak ada yg lulus…terpaksa ambil kursus lagi…
    Jadi orang lapangan, kebanyakan lemah di gramernya…he..he.. pak Slamet wis seda, aku dulu sering dapat mister groovy atau gambar kacamata…he..he…

    Reply

  7. tridjoko
    May 18, 2008 @ 18:08:36

    –> Simbah :

    Sebenarnya bahasa Inggris saya ya biasa-biasa aja. Kalau nulis di komputer mungkin agak cepet nulisnya, tapi giliran mahasiswa minta surat rekomendasi buat melanjutkan sekolah Master ke luar negeri …saya luambaatttnya bukan main…

    Alah bisa karena biasa sih mas, jadi kalau mau bagus nulis laporannya dalam bahasa Inggris…ya harus sering-sering latihan…

    Hahaha…

    Reply

  8. ditta
    Jun 04, 2008 @ 22:58:37

    ditta baca,,,ditta bacaaaa

    hehhehehe..makasih semangat nyaaaa…
    aku masih semangat kok Pah ^^
    klo ilang semangat ato mumet butuh refreshing paling pulang ke jkt ato ke bubat..

    semangaaatttt!!!

    Reply

  9. tridjoko
    Jun 04, 2008 @ 23:45:30

    –> Ditta :

    Oooo..gitu tho !

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: